Câteva noutăți despre noul sistem național de identificare electronică (ROeID)

17.09.2024

Comisia Europeană recunoaște ROeID ca fiind sistemul de identificare electronică al Statului Român, prin Notificarea publicată în Jurnalul Uniunii Europene din data de 12 Septembrie 2024. În urma acesteia, ROeID a fost recunoscut de către statele membre ale Uniunii Europene, având un nivel de încredere substanțial, conform cărții de identitate existente la momentul actual în România.

Context

În anul 2014 s-a publicat Regulamentul nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă. Scopul acestui Regulament a fost uniformizarea mijloacelor de identificare electronică a persoanelor fizice și juridice din cadrul statelor membre. În acest sens, prin dispozițiile art. 12 (7) din cadrul aceluiași act normativ s-a stipulat stabilirea în viitor a unor modalități procedurale necesare pentru a facilita cooperarea între statele membre în vederea stimulării unui nivel ridicat de încredere și securitate.

Ulterior, pentru completarea Regulamentului nr. 910/2014, a fost emisă Decizia de punere în aplicare 2015/296 a Comisiei de stabilire a modalităților procedurale de cooperare între statele membre privind identificarea electronică. În urma acesteia, s-a prevăzut instituirea la nivel intern de către statele membre al unui sistem de identificare electronică.

În România instituirea acestui sistem a fost implementat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, prin Platforma Software centralizată pentru identificare digitală.

Ce este RoeID?

1. ROeID este soluția României pentru interacțiunile digitale ale cetățenilor cu administrația, prin care pot fi generate și gestionate identități digitale pentru toți cetățenii români. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea și automatizarea modului în care cetățenii accesează serviciile electronice guvernamentale și asigurarea identității electronice unice a fiecărui cetățean care utilizează serviciile de e-Guvernare.
  2. ROeID poate fi folosit în platformele informatice administrate de instituțiile publice, la fel cum se folosește autentificarea în cadrul rețelelor Facebook sau Google pentru accesarea altor platforme private. Astfel, ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro și alte platforme ale unităților administrativ teritoriale.
  3. De asemenea, ROeID beneficiază de o metodă de autentificare care permite accesul la mai multe aplicații sau servicii utilizând aceleași credențiale de acces.

Ce semnifică recunoașterea de către Comisia Europeană a sistemului ROeID?

• Acordarea acestui nivel de încredere sistemului ROeID permite folosirea identității electronice naționale transfrontalier în cadrul sistemelor informatice ale statelor membre UE. Totodată, cetățenii români au garanția că vor beneficia de un serviciu de încredere pentru identificarea și autentificarea în cadrul sistemelor informatice naționale care oferă servicii de e-guvernare și sunt înrolate în ROeID.
  • Cetățenii vor avea acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente prin intermediul ROeID.
  • Astfel, prin deținerea unui cont ROeID se va putea obține validarea identității în platformele guvernamentale ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Subscribe to Newsletter