26.09.2024
În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 887/03.09.2024 a fost publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 6234/2024 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului Notificare de conformare RO e-TVA, precum și a procedurii de transmitere a acesteia.
Ordinul are la baza dispozițiile normative reprezentate de OUG nr. 70/2024, avizul conform al MF comunicat prin Adresa nr. 743.216/25.08.2024, Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, precum și HG nr. 520/2013, privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA.
Sistemul RO e-TVA transmite lunar contribuabilului decontul precompletat, fără a-l scuti pe acesta de obligația depunerii decontului de TVA cuprins în formularul 300. În situația în care se constată diferențe semnificative între valorile declarate de contribuabil și cele generate automat de sistemul RO e-TVA, organul fiscal competent va transmite celor vizați Notificarea de conformare RO e-TVA.
Potrivit art. 5 alin. (1) din OUG nr. 70/2024, prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
Conform Ordinului, Notificarea de conformare RO e-TVA se transmite, de către ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin mijloace electronice.
Față de această Notificare, contribuabilul are obligația de a transmite un răspuns cu privire la rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin intermediul Notificării.
Contribuabilul va transmite acest răspuns în termen de 20 de zile de la data primirii Notificării, prin intermediul mijloacelor electronice.
Neîndeplinirea obligației ce cade în sarcina contribuabilului, de a transmite răspuns în termen de 20 de zile de la data primirii Notificării, reprezintă contravenție și se sancționează diferit în funcție de categoria în care se încadrează contribuabilul. Astfel:
De asemenea, nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor reprezintă un indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al TVA, respectiv netransmiterea unui răspuns la notificarea de conformare pentru e-TVA și netransmiterea de informații și date complete și/sau concludente pentru clarificarea diferențelor reprezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA.
Actul normativ intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, dar în cazul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, aceste dispoziții vor fi aplicabile începând cu data de 1 august 2025.