06.09.2024
Guvernul României a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024 prin care se introduc noi măsuri de amnistie fiscală. Acest act normativ a intrat în dezbaterea Guvernului în ședința din data de 04.09.2024, urmând a intra în vigoare în scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial.
Scutirile acordate privesc două tipuri de creanțe fiscale: creanțele fiscale restante la data de 31 august 2024 ( în această categorie fiind incluse și creanțe fiscale stabilite după data de 31 august 2024 pe baza controalelor fiscale aflate în desfășurare la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe) și creanțe fiscale viitoare înregistrate de persoane juridice plătitoare de impozit pe profit, respectiv pe venitul microîntreprinderilor.
I. Cu privire la creanțele fiscale restante la data de 31 august 2024 principalele facilități privesc anularea tuturor dobânzilor, penalităților și a accesoriilor stabilite pe lângă debitul principal de către organul fiscal.
Pentru a beneficia de această facilitate, contribuabilii (persoane fizice sau juridice) trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulativ:
1. Să achite toate obligațiile principale restante la data de 31 august 2024;
2. Să achite toate obligațiile fiscale, atât cele principale, cât și cele accesorii, stabilite după data de 1 septembrie 2024 și până la data depunerii cererii de acordare a amnistiei;
3. Să aibă toate declarațiile fiscale depuse conform vectorului fiscal, până la data solicitării cererii de amnistie;
4. Să depună cerere de amnistie anterior datei de 25 noiembrie 2024;
Suplimentar, pentru persoanele fizice, acestea vor putea dispune și de scutiri constând în reducerea debitului principal al creanțelor fiscale restante la data de 31 august 2024. Aceste scutiri se acordă în funcție de cuantumul creanței restante astfel:
Singura condiție pentru acordarea acestei facilități este achitarea restului rămas de plată după aplicarea scutirii, mai exact achitarea a 75% din creanță pentru creanțe mai mari de 5.000 de lei, respectiv 50% din creanță pentru restul creanțelor.
II. Cu privire la persoanele plătitoare de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, acestea vor beneficia de o scutire de 3% din impozitul datorat aferent 2024.
Această facilitate se acordă din oficiu de către organele fiscale, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit, respectiv a declarației privind veniturile microîntreprinderilor aferentă trimestrului IV. Pentru a beneficia, contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
1. Să aibă depuse la zi toate declarațiile conform vectorului fiscal;
2. Să stingă la timp toate obligațiile privind impozitul pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul 2024;
3. Să nu înregistreze nicio altă obligație fiscala/bugetară restantă;
Sumele care fac obiectul acestei scutiri nu se restituie, însă acestea vor fi scăzute din următoarele obligații fiscale ale contribuabilului.
Echipa MAXIM/Asociații vă stă la dispoziție pe tot parcursul procedurii de obținere a amnistiei fiscale.